Tuesday, June 7, 2011

Si kacang hijau yang degil.



"Dah macam-macam kuih tradisional aku buat. Malam ni rasa nak makan bubur kacang hijau laa pulak," sudut hati si Limah berkata-kata. Oleh kerana dunia sangat canggih, maka tak payah susah-susah nak call mak kat kampung mintak resepi takpun susah-susah tanya housemate. Bukak je google. Tulis 'resepi bubur kacang hijau.' Berderet link website keluar. Tapi yang paling top haruslah Mesra.net resepi. So Limah dengan excitednya bukak lah link Mesra.net resepi.


Bubur Kacang Hijau
Sumber: Majalah Wanita Disember 1999 (Keluaran Khas)
Hits: 4514 Rating: 6.00 Review: 0
Email this Recipe Print this Recipe
Bahan-Bahan:
500 gm kacang hijau
250 gm gula merah atau putih
1 liter santan kelapa 2 helai daun pandan
Sedikit garam.
Cara:
Rebus kacang hijau sampai lembut. Masukkan santan bersama daun pandan, kemudian masukkan gula merah atau putih dan sedikit garam. Masak hingga mendidih dan hidangkan.

"Oh sungguh mudah sekali. Bagaikan masak maggi." Gembira Limah melihatkan resepi yang begitu ringkas dan padat.

Lantas Limah berlari-lari kedapur. Keluarkan semua bahan-bahan yang diperlukan.

Mula-mula rebus kacang hijau. So Limah pun rebuslah seperti dalam resepi tu. Lepas setengah jam. Limah ke dapur. Check kacang hijau. "Eh apsal keras lagi ni,"keluh Limah sendiri. Diselitkan dengan rasa marah kerana perutnya sudah berlagu mahukan buburnya.

45 minit kemudian. Kacang masih dalam keadaan biasa. Keras. Sudah 2 kali Limah menambah air kedalamnya. Tunggu punya tunggu. Limah sudah hilang sabar. "Kat resepi takde lak cakap sampai sejam baru nak lembut. Adehhh." Limah mengeluh lagi.

Limah tak mampu menahan sabar lagi. Terus sahaja diambik santan. Dimasukkan terus kedalam periuk kacang hijaunya yang masih sedang-sedang kerasnya. Kemudian dimasukkan pula gula melaka.Dikacau dengan tekunnya. "Letak siap-siap laa. Senang. Kacang lembut terus boleh makan,"kata Limah yang kagum dengan ideanya itu.

Setengah jam kemudian. "Eh apsal camni gak?" Kuah dah sikit. Tapi kacang tak lembut-lembut pun.

"Aaaaaaaaaaaaarghhhhhhhhhhhhhhh!!"Jerit Limah sekuat hati.

Diambilnya telefon terus menelefon mak di kampung."Kita ni masak kena sabar.Jangan main redah. Pastu kalau tak tahu kena tanya. Jangan main tengok internet terus buat. Kalau tunggu sikit lagi kacang tu lembut lah dia. Yang pegi masukkan santan dan gula melaka terus tu pasai apa? Memang tak lembut-lembut dah laa." Panjang mak Limah bagi ceramah.

"Ooo begitu. Terima kasih la mak." Terus diletak telefon. Agak malu disitu. Untuk tidak membazir gula melaka yang dibawa khas dari Malaysia,maka idea bernas Limah datang lagi. Diambil kuali yang lain. Direbusnya kacang hijau yang lain. Kali ini dengan penuh kesabaran didada. Bubur kacangnya yang degil tak lembut-lembut tu terus ditapisnya. Hanya kuahnya diambil. Kacangnya terpaksa diucapkan selamat tingal begitu sahaja.

Sejam berlalu. Berkat kesabarannya, kacang nya telah lembut. Maka dicampurnya kuah santan yang siap sedia. Dimasak sehinga mendidih lagi sekali. Alhamdulillah. Siap juga bubur kacang hijau impian Limah.

"Ini semua salah resepi kat internet. Lain kali tulis laa detail sikit. Lain kali tulis laa gini",

'Rebus kacang hijau sehingga lembut. Tapi awas,kacang hijau mengambil masa agak lama untuk lembut. Harap puan-puan banyak bersabar.Kalau betul-betul lembut baru boleh masukkan santan. Kalau tak sabar pergi ambik wuduk.'

Sekian.

No comments:

Post a Comment